10. lokakuuta 2017

Monipuolinen liikunta - avain onneenOlen pitänyt aina tärkeänä, että hevonen liikkuu monipuolisesti viikon aikana monin eri tavoin jos siihen on vain mahdollisuus.  Silloinkin kun Texiä treenailtiin enemmän ja vähemmän tosissaan raviradoille, pidin tärkeänä ettei hevonen liikkunut vain ja ainoastaan kärryjen edessä, vaan työskentelyä tehtiin monipuolisesti niin liinan päässä kuin ratsainkin. Tex oli vielä sellainen, että se kasvoi todella pitkään, olisiko ollut viiden vanha kun se alkoi tasoittumaan, ja jäämään sellaiseksi mitä se on nykypäivänä. 
   Kestävyys, voima, liikkuvuus sekä liikkeiden hallintataito paranee yleensä monipuolisen liikunnan saattelemana. Myös monipuolisuus lisää kuormitusta myös eri lihaksissa sekä kehon osissa. Yleensä myös vaihtelu tekee niin hevosen kuin ihmisenkin mielelle hyvää, ja lisää psyykkistä hyvinvointia.

Nykypäivänä omat hevoseni liikkuvat vaihtelevasti viikon aikana. Yleensä juoksuttaen, niin liinassa kuin irtonakin, ratsain sekä mahdollisuuksien mukaan kärryillä. Hevosilla on myös viikossa yksi tai kaksi vapaa päivää, jolloin jokainen meistä hieman "huilaa" vaikka tiedettävästi hevonen ei tarvitsisi itselleen vapaita, vaan vapaat voisi korvata esimerkiksi kävelyttelyllä taluttaen tai ratsain. Enemmänkin vapaat on ihmiselle suunnattuja, sillä nykypäivän kunnossani ei ole kovinkaan paljoa kehumista. Pakko levätä myös jotkin päivät että jaksaa loppuviikon painaa eteenpäin. 
  Nyt menneenä viikonloppuna päästiin myös kärryttelemään Texillä pitkästä aikaa, naapurin lähimaastoihin, missä menee omia ajo- sekä ratsastusreittejä hevosille. Niin kyydissä istuvat kuin hevonenkin nautti kovasti vaihtelusta, eikä sadekeli ollenkaan haitannut ketään. Nyt vielä kun saataisiin omat kärryt hankittua, niin päästäisiin vaikkapa viikottain ajamaan ja menemään kärryiltä, muun muassa monipuolisuuden lisäämiseksi.  Suunnitelmissa olisi myös kokeilla joku päivä Repalla ohjasajoa, sillä en usko sen olevan ruunalle ollenkaan pahitteeksi. Kärryjä en usko laittavani kylläkään ruunan perään, mutta ohjasajaminen vaihteluksi voisi olla ihan kivaakin !  Olen myös hieman miettinyt että pitäisi ruunien viikko-ohjelmaan lisätä enemmän puomi- sekä pienten esteiden menoa, sillä molemmat tykkäävät niistä selkeästi.


Yhtä tärkeää monipuolisuuden lisäksi on riittävä lepo. Lepo on kuitenkin vähän kaksipiippuinen asia näin hevosen kannalta, sillä eihän se villissä luonnossakaan laita lappua luukulle ja kerro olevansa nyt vapaalla, ettei sen tarvitsisi paeta villipetoja sekä muita haasteita. Luonnonvaraisten hevosten on mitattu kuitenkin liikkuvan tyypillisesti noin 20 km vuorokaudessa, mutta jopa 80 km etäisyyksiä on mitattu. Mitä enemmän ihminen on tullut väliin omien suunnitelmiensa sekä vaatimusten kanssa, sitä vähemmän hevoset nykypäivänä liikkuu.  Etenkin kärjistettyyn versioon ollaan törmätty enemmän ja vähemmän eli hevonen on heitetty karsinaan, josta pääsee ulos parhaimmillaan pariksi hassuksi tunniksi, ja muuten sen liikunta jää ratsastamiseen. Onneksi kuitenkin vuosi vuodelta enemmän ihmiset herää siihen, että hevonen on liikkuva eläin, eikä mene esimerkiksi pidemmistä tarhausajoistaan rikki, vaan pikemminkin voi jopa parantaa suoritus- sekä vastustuskykyään.

Hevosten hyvinvoinnin kannalta yhä kasvava ongelmana on niin hevosten vähäinen liikunta kuin liiallinen ruokinta, mikä väistämättä johtaa hevosen lihavuuteen. Mielikuva terveestä ja hyvinvoivasta ihmisestä on urheilullinen henkilö. Jostain syystä mielikuva hyvinvoivasta hevosesta on yleistäen hieman ylipainoinen, hyvin syövä ja rauhallinen yksilö. Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa yli 50 prosenttia maan hevosista on ylipainoisia. Hevosen tulee saada elää hevosen elämää. Hevonen on luotu liikkumaan, eikä nykypäivän urbanisoituminen ole muuttanut tätä tosiasiaa miksikään - hevonen tarvitsee liikuntaa myös 2000-luvulla.
 Henkilökohtaista kokemusta hevosen lihavuudesta löytyy ihan omasta taskustaan, Repan kohdalta. Kesällä sen ollessa lomalla laitumella parannellessaan jalkaansa, sen liikunta jäi hyvin minimiin verrattuna ruuan määrään, joten ruuna paisui kuin pallokala. Tallipaikan vaihdon myötä alettiin kuitenkin lisäämään liikuntaa sekä kiinnittämään huomiota ruokintaan. Isoin askel oli kuitenkin omasta mielestäni hevosen pois otto laitumesta, sillä saatiin hieman annosteltua ruokia. Nyt liikunnan lisäämisen sekä ruokinnan annostelun jälkeen hevonen on selkeästi laihtunut, ja vyö menee jo normaalisti (ellei paremminkin) kiinnitse, mitä se meni ennen kesää. Kuitenkin vielä matkaa normaalin hevosen mittoihin on, mutta pikku hiljaa sitä kurotaan kiinnitse.


6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä! Monipuolinen liikunta hevoselle on niin fyysisen terveyden, kuin myös pääkopan kestävyyden kannalta ihan ehdoton juttu. Muutenkin postauksesi oli täyttä asiaa ja olen samaa mieltä. :)

  Täällä myös yksi pullaponi! :D Meidän neljävee "vähän" paisui kesälaitumella. Nyt on jälleen projekti saada se sutjakammaksi, mutta pikkuhiljaa homma tässä etenee. Tsemppiä teille myös laihdutusprojektiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon ihanasta kommentistasi Veera ♥
   Tsemppiä teille myös laihdutusprojektin kanssa ! (:

   Poista
 2. Pystyisin lukemaan tämän postauksen vain uudestaan ja uudestaan, sillä teksti on todella hyvää ja hienosti johdattelet asiasta toiseen 😊
  Meillä onkin aikalailla samoja ajatuksia, sillä pyrin itsekin pitämään Hugon liikunnan mahdollisimman monipuolisena ja pyrinkin siihen, että meillä on kerta viikkoon kärrytkin perässä! Myös lämpöisten kohdalla yritetään pitämään liikunta monipuolisena ja välillä niitä pääsenkin ratsastamaan tai äiti käsittelee niitä maastakäsin kentällä ☺️
  Todella hyvä postaus mikä pisti oikein ajattelemaan asioita ja hevosten hyvinvointia tarkemmin!

  VastaaPoista
 3. Oon samaa mieltä, että monipuolinen liikunta tekee hyvää niin ratsastajalle kuin hevosellekin! Pysyy hommat mielekkäinä kun tekeminen vaihtelee. :) hyvin kirjoitettu postaus!

  http://tiajasergei.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ! :)
   Kiitoksia kommentistasi Tia ♥

   Poista