29. heinäkuuta 2017

Pullukka työskentelee jälleen !

Viime päivinä ollaan lyöty irtokenkää kiinnitse (jonka hevonen muuten otti heti seuraavaan päivään mennessä uudelleen irti) sekä Texiä liikuteltu.

Tänään Texin selkään kapusi ihana serkkuni, jolla oli siis ennen tätä päivää useamman vuoden ratsastustauko takana. Vähän kuulema jännitti aluksi, että mahtaako hevonen toimia ja ratsastaja pysyä selässä, mutta kun hevosen selkään asti päästiin, niin ei ainakaan näin silminnäkijän kulmasta en havainnut kyllä missään vaiheessa mitään jännitystä.  Ratsastus itsessään tapahtui siis laitumen omistajan pellolla. Nyt kun näitä peltoja on missä saa mennä, käytetään ne ehdottomasti hyödyksi. Kyllä siellä kentällä sitten kerkiää kiertelemään muina aikakausina, kun pelloille ei ole asiaa esimerkiksi kuntonsa tai viljelyidensä puolesta.

 Alkulämmittelyksi ratsukko kiersi ympäri peltoa, tehden vähän ympyröitä sekä erilaisia kuvioita käynnissä. Hyvien alkukäyntien jälkeen ratsukko ravaili hieman, ja otti vähän tatsia toisistaan, miten ratsastaja toimii ratsastajana, sekä miten hevonen vastaa ratsastajan pyyntöihin. Työskentely näytti hyvältä heti alkuunsa, eikä ratsukkoa tarvinut juurikaan neuvoa tai antaa vinkkejä, kun ratsastaja uskalsi itse kokeilla rohkeasti miten hevonen esimerkiksi reagoi.  Nyt kun ruunalla oli ns norsunjarru suussaan, sanoinkin että mielummin vähän lörppö ohja kuin liian kireä ohjastuntuma kyseiseillä kuolaimella.  Nyt kuitenkin ruuna on näyttänyt ettei ns norsunjarru näytä olevan sille tarpeellinen pellolla mennessä, mitä se olisi ehkä kaivannut alussa kun vauhtia oli vähän turhankin paljon ja kuuntelu ei aina ihan pelannut, niin voidaan vaihtaa normaali kolmipala takaisin suuhun.

Lämmittelyn jälkeen tehtiin vähän työskentelyä ympyröillä sekä erilaisilla kiemuroilla, ja tämän jälkeen ratsukko ottikin laukkoja molempiin suuntiin. Ratsastaja, joka ei ollut koskaan aikaisemmin mennyt lämppärillä, totesikin ettei näistä ainakaan vauhtia puutu. Toki, sanoin itse vauhdinkin johtuvan osittain siitä, ettei hevosella ollut lihaksistoa riittävästi vielä pitämään itseään ns pienemmässä kasassa sekä vauhdissa. Tämä kuitenkin tulisi varmasti vielä muuttumaan parempaan suuntaan, kunhan hevonen vain saisi tasaista liikutusta alleen päivittäin. Monipuolisella treenillä saataisiin hyvä lihaksisto alle ajan kanssa.
  Nostot itsessään olivat kaikki todella siistejä, myös ruunan vaikeampaan suuntaan joka yllätti minutkin positiivisesti.  Nelitahtisuus paistoi toisessa laukassa todella paljon vielä, mutta toivotaan sen parantuvan ajallaan vähän paremmaksi.

Pienen työskentely tuokion jälkeen hiki oli aika hyvin pinnassa niin hevosella kuin ratsastajallakin. Kevyttä rentoa ravia vielä hieman pellolla, sekä loppukäynnit maastossa.  Talliin päästyä otettiin varusteet pois, jonka jälkeen ruuna ansaitsi pesun itselleen.
Täytyy kyllä sanoa, että näillä lämminverisillä on aivan mahdottoman kiva työmoraali, tehdä töitä sekä lähteä töihin. Ainakin Tex on todella kova yrittämään parhaansa, sekä on yleensä uusista asioista kiinnostunutkin heti alussa. Se kokeilee, ja sitten kertoo vasta mielipiteensä, kun taas Repa on hieman erilainen, enemmän valmiiksi epäileväinen sekä kielteinen uusien asioiden suhteen. Pienellä rohkaisulla sekin yleensä kokeilee uusia asioita, välillä jopa hieman liioitellusti.

Mitä Repan kuulumisiin voisi sanoa, että ruuna voi hyvinkin paksusti. Sillä on kiertynyt vähän turhankin paljon kesäkiloja ylleen, joista toivon mukaan päästään pian eroon kunhan vain ruuna saisi luvan alkaa liikkumaan. Tai no, onhan sillä jo yksi lupa liikkua eläinlääkäriltä, mutta haluan varmistua asian tiimoilta että jalka on oikeasti ensin kunnossa kun aletaan tekemään mitään. Eli tähäm mennessä se on vain saanut olla laitumella kavereiden kanssa ja liikkua vapaasti miten haluaa. Omatoimisesta liikkumisesta tuskin on ollut mitään negatiivista haittaa, sillä mielestäni se on pysynyt nyt hieman vetreämpänä kun sillä on koko ajan tilaa liikkua.  Tästä syystä esimerkiksi voisin sille kuvitella pihaton olevan hyvä ratkaisu, kun se on niin kovin liikkuvainen eläin.

Ensi viikolla olisi tiedossa lisää hevosten liikuttelua, sekä klinikkareissua Repan kanssa kun menemme kuulemaan mysteerisen jalan kohtaloa. Mutta nyt tämän päiväisiin kuviin, toivottavasti nautitte !

Mikä kuvista oli sinun lempparisi ?


2 kommenttia: